bbpince.hu
Asztalfoglalás
Share
0 items Kosarad
Kosarad 0 items

Kosár

Enjoy your time in our restaurant with pleasure.

About our Restaurant

Történetünk

Néhány szóval rólunk

Braun Zoltán a 2000-es években kezdte első borait készíteni apja mellett. Majd a sikereken felbúzdulva feleségével, Bősz Helgával átvették a család egyik pincéjét, amit egy kis borászattá, borkóstoló présházzá alakítottak át.
De ne ugorjunk ennyire előre!
Györkönyben évszázadok óta komoly szőlő és borkészítés foylt, melyet a török idők után néhány évztizedes szünet tört meg a település elnéptelenedése miatt. Majd az 1700-as években több területről németajkúakat telepített be a földesúr, Meszlényi János. Ekkortájt érkzetek a mi őseink is és kezdték meg újra a szőlőtermesztést és borkészítést. Ekkortájt kezdett el szaporodni a présházak építése a a település keleti domboldalán, ami uyge nyugatra nézett. Ennek két oka is van, egyrészt a löszös talajban könnyedén lehetett tartós pincéket építeni, a másik ok pedig a lemenő nap a pincékbe is be tudott sütni ezáltal az almasav bomláshoz szükséges hőmérséklet meleg ősszel ki tudott alakulni.
Aztán sokasodott a pincék száma…és a borok is értékelődtek fel, melynek megtartásának biztosítására 1811 Tolna megyében másodikként (az első Bátaszék volt, majd Györköny után Szekszárd) megalkották a hegytörvényt.
A második világháborúig közel 1000 hektár területre növekedettt a szőlőterület nagysága és 420 présházban folytak a borászati tevékenységek. Azaz jóformán a lakosság egésze foglalkozott szőlővel borral. A második világháború és az azt követő eseméynek a pincefalu hanyatlásához vezetett, mely egészen a nyolcvana sévekig tartott. Addigra már 300 alá csökkent a présházak száma és majdnem elindult az egységes pincefalu kép rombadöntése. Szerencsére a település akkor vezetés egy helyi védelmki szabályzatot hozott létre az építészeti örökség megóvására, melyet azóta is igyekeznek betartani. ennek köszönhetően taln a legegységesebb nép építészet maradhatott meg a györkönyi Pincehegyen.
És itt folytatnánk saját történetünket.
2010-re már helyi borverenyen érmes boraink születtek, sőt 2015 már a pincefalvak borversenyének legjobb vörös bora lett a 2012-es Cabernet Franc borunk. Ekkora a már a a tolnai borvidéki borversenyen is szereztünk aranyérmet, illetve a magyarorszáhi németek országos borversenyén több borunk a villányi, szekszárdi csúcsborászok borai mellett végeztek.
Mindeközben már céget alapítottunk és építettünk egy kis éttermet is: Wein&Speiz Fogadó, ahol kezdetektől igyekeztünk a györkönyi hagyományos ízeket, ételeket bemutatni. Majd látva az érdeklődést szobákat is alakítottunk ki a pincefaluban és létrehoztuk a Wein&Schlah Panziót 6 szobával, melyet 2020-ra 14 szobára bővítettünk.
Eközben a borászatot is fejelsztettük, és sikerült egy megfelelő borászati kisüzemet létrehoznunk.
Fontos számunkra a tradíció a mai köntösben! Ennek megfelelően a szülőktől tanult borászati hagyományt, a mai kor technológiai környezetében a legkevsébé beavatkozva készítjük borainkat.
A boraink inspirálnak a konyhában is. A tradicionális, már kihaloban lévő ételeink étlapra kerülése mellett boraink felhasználásával kisérletezünk kínálatot bővíteni, aminek több jól sikerült egyedi eredménye lett. Elkészült épített kemencékben pedig csoportok számára nyúktunk egyedi gasztronómiai élményeket.
Étlapunk
10
4
1
2

Our awesome team

Met Our Chefs

Kevin Gray

Kevin Gray

Master chef in New York

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Austin Evon

Austin Evon

Master chef in Florida

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Taylor Roberts

Taylor Roberts

Master chef in Maiami

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Want to cook something tasty? Read our best recipes.

Recipes Book

Our promo video

Get ready to start your exciting journey.
Our restaurant will lead you through the amazing food world.

What said about us

Customer Reviews

Ne felejts el asztalt foglalni!

Asztalfoglalás

    captcha